aug. 01, 2018 | Postat de: Tranulis Ilinca
- 8668
- 0
Canale blocate
Glanda mamară este formată din grupuri de celule producătoare de lapte, numite alveole. Acestea se varsă in ducte sau canale de lapte și apoi se elimină la exteriorul sânului, la nivelul mamelonului, prin mai multe orificii.
Producția de lapte are loc permanent, dar la intensități diferite, fiind mai crescută atunci când sânul este golit de lapte prin supt sau muls, și mai scazută atunci când sânul este plin cu lapte.
Curgerea laptelui din sâni se produce de obicei atunci când suge copilul, sau atunci când mama se mulge (manual sau cu pompa), eliberearea laptelui făcându-se cu ajutorul hormonului oxitocină.
Uneori, curgerea laptelui printr-unul dintre canalele de lapte poate fi îngreunată. Acest canal este fie comprimat din exterior, de exemplu de dormitul pe burtă al mamei, sau de un sutien prea mic și compresiv. Sau curgerea poate fi imposibilă prin apariția unei perle de lapte la nivelul mamelonului. Sau de o inflamație a canalului, care duce la îngroșarea pereților acestuia, și astfel la imposibilitatea curgerii laptelui prin el. Și existența unor ragade, adică răni la nivelul mamelonului, poate îngreuna curgerea laptelui prin unele canale de lapte.
- Să evite orice compresie dură asupra sânului respectiv, de exemplu niște haine strâmte sau lovituri în sân (un copil care dă din picioare, dormitul pe burtă, …);
- Să alăpteze copilul cât mai des și din poziții cât mai variate. Forța de sucțiune nu este egală în diferite zone ale cavității bucale a copilului, și nici nu știm exact traiectul fiecărui canal prin sân, de aceea este bine să alternăm poziția de supt: leagăn, minge de fotbal american, întinsă în pat, sau chiar mama in 4 labe, deasupra bebelusului asezat pe pat. Mama poate masa bland zona tare sau poate face compresii ale sanului in timpul suptului.
- Dacă mama obișnuiește să mulgă sânul, ar fi indicat să îndesească sesiunile de muls.
- Cu cât golim mai des sânul, cu atât simțim mai puțin disconfort. Pe măsură ce sânul se umple de lapte, devine din ce în ce mai dureroasă zona blocată.
- Înainte de supt sau muls putem aplica comprese calde pe sâni timp de 15-20 de minute sau putem face masaj al sânului, masaj blând care să nu provoace durere. Acesta trebuie făcut de la zona cu canalul blocat către mamelon. Aceste manevre au rolul de a aduce hormonul oxitocină, care ajută la eliberarea laptelui.
- Pentru a evita acumularea unei cantități mari de lapte în sân, putem aplica după supt comprese reci, care au și rolul de a scădea eventuala inflamație locală.
- Dacă mama alăptează din ambii sâni la o masă, este indicat să înceapă alăptarea cu sânul afectat. Dacă alăpteaza dintr-un singur sân la o masă, poate oferi doar sânul afectat, iar celălalt va fi muls cu pompa sau manual.
- Uneori, cauza blocării unui canal este o perlă de lapte, pe care o discutăm separat, într-un articol dedicat.
- În cazul în care blocarea a fost cauzată de o ragadă, trebuie să ne asigurăm că atașarea e una corectă, astfel încât să vindecăm cât mai repede rănile.
Este de menționat că deblocarea canalului nu se va face imediat, poate să dureze mai multe ore până când mama reușește.
Aceste blocări ale canalelor de lapte vin cu anxietate mare din partea mamei, pentru că sunt dureroase, pentru că laptele curge greu din sânul afectat, pentru că poate copilul va fi nemulțumit după supt, și pentru că poate nu reușește de la primele manevre să deblocheze sânul.
Dacă situația persistă mai multe zile, este necesar să se ia legătura cu un consultant în lactație. Puteți apela la 07ALAPTARE și veți fi îndrumată.
Etichete: alapteaza