Loading...

Perla de lapte

Blocarea unui canal de lapte poate fi cauzată de o perlă de lapte. Aceasta este un obstacol fix la vârful canalului, acolo unde laptele iese din sân. La exterior se observă un punct mic alb, cât o gămălie de ac. E mult mai evident după supt.

Însă, dacă mama resimte toate manifestările unui canal blocat, adică o zonă tare în sân, de dimensiunea unei prune sau mai mari, de obicei în zona corespunzătoare perlei de lapte. Suptul este dureros, în timp ce copilul trage din sân, mama simte o durere ascuțită, ca o înțepătură, spre interiorul sânului.

Perla de lapte se poate rezolva relativ ușor, cu puțin curaj din partea mamei. După un supt, când perla este mai evidentă, mama trebuie să o înțepe ușor cu un ac steril (cumpără o seringă și folosește acul ce vine împreună cu aceasta). Înțepătura ar trebui să spargă stratul subțire de piele format la nivelul mamelonului, ce acoperă canalul de lapte. Dacă înțepătura este prea dureroasă sau curge sânge, probabil că a înțepat prea mult. Este important ca imediat după ce a efectuat înțepătura, să fie pus copilul la sân, și ar trebui imediat să se simtă înmuierea sânului, dispariția zonei tari. Este posibil ca durerea să mai persiste 1-2 zile, dar va avea intensitate mai mică.

Dacă mama mulge sânul în loc să pună bebelușul să sugă, va observa că din canalul blocat de perla de lapte va ieși o substanță albă, densă. Este un lapte coagulat, care bloca acel canal.

Cauza acestor perle de lapte nu este cunoscută. De obicei ele apar la mamele al căror lapte este bogat în grăsimi. Cine face o dată o perlă de lapte, este posibil să repete manifestarea, dar la următoarele episoade va ști să gestioneze situația mai repede și mai ușor.

Mamele ce fac frecvent perle de lapte pot urma un tratament cu lecitină, care are rolul de a “subția” laptele și de a scădea astfel frecvența unor astfel de episoade. Tratamentul se face cu 3 g lecitină pe zi, timp de două săptămâni, nu afectează în niciun fel sugarul. Se poate repeta de fiecare dată când mama face o perlă de lapte.