Loading...

Medicamente în alăptare

Știm cu toții cât de important este ca mama să fie prezentă cât mai mult în viața copilului în primii ani ai acestuia, și de preferat să îl alăpteze cât mai mult. Dar este la fel de important ca mama să fie sănătoasă, să nu își ignore problemele medicale, să amâne rezolvarea lor pentru că alăptează. Cel mai important este ca mama să fie sănătoasă, astfel se poate ocupa optim de copil.

Adesea, pe perioada alăptării, pot apărea diverse afecțiuni medicale la mamă, ce o împiedică să fie în formă maximă.

De fiecare dată, mama ar trebui să consulte un medic pentru afecțiunea de care suferă – medicul de familie sau specialist – în funcție de gravitate. Acesta va recomanda un tratament. Atunci când medicul este informat că mama alaptează, este posibil ca de multe ori să recomande înțărcarea, ceea ce nu este deloc necesar. Din păcate, mulți medici nu știu care este compatibilitatea unor investigații sau a unor tratamente pe timpul alăptării, pentru că în facultate și în rezidențiat nu se studiază aceste subiecte. Rolul medicului este să se ocupe de sănătatea mamei, și, din păcate, nu se pune preț pe alăptare, drept care se recomandă cu prea multă ușurință întreruperea alăptării pe diverse perioade sau chiar înțărcarea, indiferent de vârsta copilului.

Medicii ar trebuie să se gândească totuși și la efectele asupra copilului: o întrerupere a alăptării pentru doar câteva ore presupune că mama se va mulge pentru a nu se angorja sânii, bebelușul va primi lapte praf pe care nu știm cum îl tolerează, acesta îi va fi oferit cu biberonul, fapt ce poate duce la modificarea suptului. Toate acestea în condițiile unei mame bolnave pot prezenta riscuri mult mai mari decât alăptarea pe durata tratamentului.

Am auzit de mamă ce a înțărcat sugarul de numai 3 luni pentru tratament cu picături cu antibiotic în ochi, de recomandare de înțărcare pentru antibiotice sau alte tratamente uzuale.

Nu este cazul!

În majoritatea prospectelor de medicamente, la paragraful despre “Sarcină și alăptare”, recomandarea este să se asculte sfatul medicului, dar medicul nu știe ce sfat să dea. Pentru a fi absolut sigur că nu îi face rău bebelușului, preferă să nu se supună niciunui risc și să recomande întreruperea alăptării. Firmele de medicamente nu au voie să efectueze teste pe femeile gravide, femeile care alăptează și copiii mici, iar fără teste, medicamentul nu poate fi considerat sigur la aceste categorii.

Medicamentele trec în cantitate mică în laptele matern, de cele mai multe ori chiar în cantitate nedetectabilă. Trecerea medicamentelor în lapte depinde de mulți factori, cum ar fi greutatea moleculară, liposolubilitatea, timpul de înjumătățire și multe altele, greu de calculat cu exactitate. Depinde foarte mult și calea de administrare a medicamentului: dacă este un tratament local, cantitatea ajunsă în lapte este foarte mică, dacă este un medicament administrat pe cale orală, adică înghițit, doza din sânge este mai mare, iar cea mai mare doză este atunci când tratamentul se administrează injectabil, intramuscular sau mai ales intravenos.  

Totuși, există câteva site-uri ce oferă informații despre efectele fiecărui medicament în alăptare. Aceste site-uri se bazează pe diverse informații medicale, cum ar fi studii ce calculează doza de medicament în lapte și în sângele copilului după administrarea unei doze mamei. Există situații când medicamentul este permis la copii, iar atunci administrarea acestuia la mamă nu are cum să fie periculoasă. Având în vedere că unui prematur de doar câteva sute de grame i se pot administra antibiotice, antitermice, antialgice, antiinflamatorii, antimicotice, antiaritmice și multe alte grupuri medicamentoase, pentru a-l ajuta să supraviețuiască, nu trebuie să ne temem de aceste medicamente administrate mamei.

Așadar, majoritate medicamentelor uzuale pentru răceli, infecții, afecțiuni digestive ușoare, sunt permise în alăptare. Dar cel mai bine este să cereți ajutorul unui consultant în lactație pentru a vă confirma posibilitatea efectuării tratamentului pe perioada alăptării. Puteți face acest lucru chiar în cabinetul medicului ce vă recomandă acel tratament, pentru că astfel, medicul află că există specialiști în domeniu ce pot verifica compatibilitatea cu alăptarea, iar dacă vreun medicament prezintă un mic risc, medicul va recomanda alternative mai puțin periculoase.

În mod practic, când aveți de urmat un tratament recomandat de medic, verificați compatibilitatea substanței active (numele scris imediat sub numele principal de pe cutie, care reprezintă denumirea comercială; de exemplu, paracetamolul este substanța activă din Panadol, Eferalgan, Paracetamol…) cu alăptarea pe site-ul e-lactancia.org .

Pe e-lactancia.org medicamentele sunt încadrate în 4 categorii: verzi – risc foarte scăzut, galben – risc mic posibil, portocaliu – risc mare probabil, roșu – risc foarte mare. Cele din categoria verde pot fi administrate mamei și continuată alăptarea la cerere, la cele galbene există mici riscuri, mai ales la prematuri sau nou-născuți, și este necesară urmărirea atentă a copilului pentru eventuale reacții adverse, la cele portocalii este de preferat să se găsească un alt medicament compatibil, sau să se evalueze atent situația, iar cele marcate cu roșu sunt nerecomandate pe durata alăptării, mama va opri alăptarea pe durata tratamentului, dacă nu va găsi un alt medicament compatibil.

Dragi mame, aveți grijă de sănătatea voastră, pentru a vă putea reveni rapid din boală. Nu îndurați dureri inutil, nu amânați tratamente, nu vă neglijați, copiii au nevoie de voi în forță. Iar când nu sunteți sigură ce să faceți cu un medicament, întrebați un consultant în lactație sau verificați pe e-lactancia.org. Dacă este verde, alăptați la cerere. Dacă este orice altă culoare, echipa medic curant și consultant în lactație vă va scoate din impas. Sănătate!