Loading...

Confuzia mamelonului

În primele trei săptămâni de viaţă, copilului i se vor întipări în memorie caracteristicile sânului mamei lui, forma mamelonului. Va învăţa să sugă, va recunoaşte gustul laptelui matern. În această perioadă, oferirea biberonului sau a suzetei poate crea confuzii, deoarece suptul lor diferă de cel al sânului.

Suptul suzetei, al protecției de silicon sau al tetinei nu presupune deschiderea largă a gurii, limba rămâne în spatele gingiei inferioare, suptul este mai viguros. Deoarece fluxul laptelui din tetină este mai mare, bebeluşul poate fi nevoit să oprească curgerea laptelui cu limba sau strângând tetina cu buzele, pentru a nu se îneca.

Alte dezavantaje ale folosirii tetinei şi suzetei sunt: deformarea palatului dur, a dinţilor şi a feţei – deoarece acestea trebuie să se adapteze la forma suzetei sau tetinei – şi creşterea riscului morţii subite.

Copilul pus la sân după ce s-a învăţat cu tetină va întâmpină numeroase dificultăţi în extragerea laptelui:

  • nu deschide larg gura şi prinde doar vârful mamelonului
  • nu reuşeşte să menţină mamelonului în gură
  • blochează cu limba fluxul de lapte
  • laptele nu este extras eficient din cauza ataşării incorecte
  • stimularea mamelonului cu rol în producerea laptelui matern este insuficientă
  • copilul este agitat, nu reușește să extragă suficient lapte
  • prinderea incorectă produce ragade la nivelul sânului.

Cu timpul, aceste probleme pot duce la apariția de ragade, făcând suptul dureros pentru mamă, și apoi la scăderea cantității de lapte matern, deoarece acesta nu este extras complet, sânul nu este golit și producția se diminuează treptat.

Pentru a evita aceste probleme, este de preferat ca în primele zile de viaţă să se evite folosirea tetinelor, a mameloanelor de silicon şi a suzetelor, mai ales hrănirea cu biberonul în maternitate. Dacă este cu adevărat necesar ca sugarul să fie hrănit altfel decât la sân, se preferă alimentarea cu linguriţa sau seringa, sau, când cantitatea de lapte de la o masă este mai mare, administrarea cu cana. Un dispozitiv util în anumite situații este un “lactation-aid”, un biberon fără tetină în care se plasează un tub de gavaj, celălalt capăt introducându-se în gura copilului în timp ce acesta suge la sânul mamei (dacă suptul la sân nu este suficient).

Dacă totuși se folosesc biberoane, dintre tetine sunt preferate cele de silicon, care sunt mai ferme. Baza trebuie să fie largă, tija lungă şi orificiul să permită doar un flux lent.

Etichete: , , , ,