Loading...

Colicile

Bebelușul plânge? Oare are colici? De cele mai multe ori nu este vorba de dureri abdominale, au multe alte motive să își exprime nemulțumirea prin singurul mod pe care îl știu, plânsul, dar totuși colicile există și nu sunt de neglijat. Cum le recunoaștem și cum le gestionăm?

Există două feluri de colici:

 • colici de origine neurologică, manifestate prin plânsul neconsolabil al bebelușului, ce apar de obicei seara, în jurul aceleiași ore, pot dura de la câteva minute la o oră sau mai mult. Copilul plânge și nimic nu reușește să îl liniștească: refuză să sugă, plânge chiar și în brațele mamei, cântatul, legănatul și alte metode ce funcționează uneori nu au niciun efect în această situație. Copilului nu îi este foame, este schimbat, nu îi este somn, cald sau frig, nu identificăm nicio cauză pentru plânsul lui.
  Tot ce putem face este să îi fim alături, să îl ținem în brațe, să îi vorbim blând. Episodul va trece, iar spre 3-4 luni aceste manifestări vor dispărea în totalitate.
 • colici de origine digestivă, manifestate prin plânsul bebelușului, agitație, aducerea genunchilor la piept, flatulență (emisia de gaze), ce apar oricând în cursul zilei, cu precădere seara (withcing hour), (mai rar noaptea), și se liniștesc după eliminarea gazelor sau a unui scaun.
 • Din studiile medicale recente reies dovezi ce consideră colicile sugarului un fel de  migrenă specifică vârstei.
  (https://www.medscape.com/viewarticle/827825?nlid=60983_1842&src=wnl_edit_medp_wir&spon=17;
  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1679399
  https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/1679385)

Cele mai frecvente colici sunt cele digestive, așadar despre ele vom discuta în amănunt.

Se manifestă prin plâns, uneori foarte ascuțit, apărut din senin, uneori chiar în somn. Sugarul duce genunchii la burtică, se înroșește la față, elimină gaze, și de cele mai multe ori se liniștește dacă are scaun.

Cauzele apariției acestora pot fi diverse:

 • imaturitatea sistemului digestiv în primele luni de viață, chiar la un nou-născut la termen;
 • înghițirea de aer în timpul suptului (mai rar la suptul la sân, mai frecvent la suptul din biberon), când bebelușul suge cu poftă, grăbit;
 • lipsa eructării, a scoaterii aerului după supt (nu toți copiii au nevoie să scoată aerul după supt, dar dacă îi supără gazele, ar fi bine să insistăm cu eructatul);
 • supturi scurte și dese, mutarea frecventă de la un sân la altul, prin care bebelușul primește doar laptele de început, bogat în lactoză; această lactoză trebuie să fie digerată în stomac sub acțiunea unei enzime numite lactază; dacă lactaza este epuizată prin existența unei cantități prea mari de lactoză, aceasta va ajunge în colon, unde va fermenta, ducând la apariția meteorismului abdominal (gaze în intestin), ce poate fi deranjant pentru sugar;
 • alterarea florei intestinale (după administrarea unui singur biberon de lapte praf este nevoie de două săptămâni de alăptare exclusivă pentru refacerea florei).

În cazul oricăror dintre aceste colici, metodele mecanice pot ajuta la eliminarea gazelor:

 • contactul piele-pe-piele dintre mamă și sugar;
 • poziționarea sugarului cu burtica pe burta mamei (prin căldură și presiune pe abdomen se elimină din gaze)
 • masajul burticii în sensul acelor de ceasornic, începând din fosa iliacă dreaptă, ascendent pe colon, apoi transversal sub coaste, apoi descendent spre fosa iliacă stângă;
 • gimnastică cu aducerea genunchilor la piept, compresia abdomenului – blândă, dar profundă;
 • purtarea bebelușului într-un sistem de purtare ergonomic.

În plus față de aceste metode, suptul la sân are efect în calmarea colicilor și prin alte mecanisme: atunci când sugarul este la mamă în brațe, orice durere e mai ușor de tolerat. Suptul la sân este relaxant, deci ajută simpla punere la sân. Dacă și înghite lapte, se pornește peristaltismul intestinal (mișcările tubului digestiv), ce ajută la eliminarea materiilor fecale și, concomitent, a gazelor, reducând durerile. Iar cel mai important, în laptele matern se găsesc endorfine, substanțe asemănătoare morfinei, cel mai puternic analgezic, deci laptele matern reduce durerea. Aveți toate motivele să puneți bebelușul la sîn, dacă asta pare să îl ajute!

Dacă bebelușul suge agitat, sau este foarte înfometat și suge cu poftă, dacă plânge în timpul suptului, atunci înghite aer. Suptul la biberon predispune la înghițirea de aer, de aceea se recomandă alăptarea exclusivă sau folosirea unor tetine cu orificiul cât mai mic. Aerul ajunge în stomac și poate cauza disconfort abdominal. Pentru a elimina această cauză este nevoie de ajutarea bebelușului să eructeze. Bulele de aer aderă de pereții stomacului ca bulele de gaz dintr-un suc acidulat de pereții sticlei. Simpla ridicare a bebelușului la verticală poate ajuta la eliminarea aerului, sau uneori este nevoie de măsuri mai drastice: poziționarea bebelușului cu brațele peste umărul adultului, cu burtica lipită de pieptul acestuia (dacă sugarul este ghemuit, nu are efect). Se aplică lovituri ușoare cu toată palma pe spatele sugarului până ce acesta eructează. În primele zile poate dura până la 20 de minute, apoi timpul se va reduce treptat.

De cele mai multe ori sugarul adoarme la sân, apărând dilema: îl ajut să eructeze cu riscul de a-l trezi sau îl las să doarmă? Răspunsul este simplu: depinde de copil. Dacă pe cel mic îl deranjează gazele din burtică, îl voi ajuta. Îl pot pune să eructeze după ce a terminat de mâncat cu poftă, când suptul a devenit mai liniștit. Nu există riscul să se supere că îi întrerupem suptul pentru că e deja sătul. Iar apoi îl putem pune din nou la sân pentru a-l lasă să adoarmă în cel mai frumos mod posibil. Dacă nu îl deranjează gazele, îl pot lasă să doarmă, chiar dacă va regurgita, scoțând aer și o cantitate mică de lapte în timpul somnului, când e de preferat să aibă capul întors pe o parte. Uneori, eliminarea aerului poate duce la apariția sughițului. Cel mai simplu mod de a-l calma este la sân.

Colicile prin deficit de lactază pot fi ameliorate asigurându-ne că sugarul a supt și laptele gras, de sfârșit. El trebuie lăsat să golească un sân, și să-l elibereze singur, înainte de a fi mutat la cel de-al doilea. Laptele de sfârșit este mai sărac în lactoză dar bogat în lipide, ceea ce îl face mai greu digerabil. Astfel, laptele avansează mai lent din stomac spre intestin, lăsând timp lactozei să fie digerată complet și nu va mai fermenta. În cazul unei producții exagerate de lapte, sau a unui deficit de lactază, se poate administra un medicament împotriva colicilor pe bază de lactază, care grăbește digestia laptelui. Este necesară recomandarea medicului sau a consultantului în lactație.

Există diferite grade de intoleranță la laptele praf, manifestate prin apariția colicilor. Un singur biberon de lapte praf poate duce la apariția gazelor prin crearea unui dezechilibru în flora intestinală. Așadar, alimentația mixtă a bebelușului, atât cu lapte de mamă cât și cu formulă, este de evitat. Flora normală se va reface prin punerea copilului la sân, pielea mamei fiind sursa cea mai sigură de bacili necesari sugarului. Dezechilibre ale florei pot apărea și în cadrul unor infecții digestive cu germeni sau bacterii (enterocolite), în timpul administrării unor medicamente, mai ales a antibioticelor pe cale orală. Refacerea florei poate fi grăbită prin administrarea de diverși bacili sub formă de picături sau pulbere pentru soluție (probiotice).

Dacă sunt eliminate toate aceste cauze de colici, dar manifestările continuă, trebuie să fim atenți la alimentația mamei. De obicei, sugarul este obișnuit cu alimentația mamei încă din timpul sarcinii. Totuși, există situații când anumite alimente din dieta mamei pot cauza colicile. Orice aliment ce determină meteorism abdominal mamei poate fi implicat. Se va evita acel aliment o perioadă de câteva zile, apoi se va reintroduce lent. Dacă disconfortul bebelușului reapare, vom elimina complet acel aliment din dieta mamei. Pot exista alimente bine tolerate de mama, dar nu și de sugar. Dieta mamei trebuie urmărită, și identificat alimentul cu pricina. Alimentele consumate de mamă la o anumită masă ajung în lapte în aproximativ două ore, așadar o masă a bebelușului în acest interval poate duce la colici. E greu de stabilit intervalul de timp exact, depinde de prea mulți factori. Țin să accentuez faptul că disconfortul apărut la bebeluș din cauza unui aliment consumat de mamă este extrem de rar, mult mai rar decât este invocat în prezent.

Alimentele cel mai frecvent incriminate sunt: excitanții alimentari (cacao, cafea, cola), citricele în cantități mari, nu din cauza acidității, ci din pricina proteinelor specifice, unele legume sau fructe crude, lactatele în exces (în caz de alergie la proteina laptelui de vacă). Nu promovez o dietă restrictivă a mamei decât în situații de intoleranță la copil, în rest mama ar trebui să consume toate tipurile de alimente sănătoase, în cantități echilibrate. Laptele matern nu se formează din stomac, ci din sângele mamei, care are o compoziție constantă. Chiar și când mama mănâncă nesănătos, laptele ei este tot cel mai bun aliment pentru bebeluș, având o multitudine de factori activi, ce nu pot fi reproduși de nicio companie de formule de lapte praf. Deoarece aceste intoleranțe apar rar, sugerez mamelor să mănânce echilibrat, și abia în caz de colici neexplicate prin alte cauze, să își verifice dieta. În ceea ce privește balonarea mamei care se transmite și la copil, am plăcerea să vă informez că gazele nu trec în lapte 🙂 Deci, nici vorbă! Nu consider că este necesară o dietă restrictivă încă de la început, preventiv, și de aceea răspunsul meu la întrebările mamelor: “Ce am voie să mănânc?” este “Orice”.

Există tot felul de suplimente alimentare pentru colici. Unele sunt din plante, și susțin că ajută la calmarea colicilor, dar în practica ele au rareori efectul promis. Există probiotice, sau prebiotice, dar care sunt inferioare ca eficiență probioticelor și prebioticelor obținute de copil la sân (pe sânul mamei fără afecțiuni dermatologice sunt cei mai buni bacili, în laptele ei sunt cele mai bune prebiotice, deci copilul alăptat nu prea beneficiază de pe urma administrării unor astfel de suplimente). Există medicamente pentru colici pe bază de simeticonă, o substanță ce se presupune că ajută la eliminarea gazelor, acestea au uneori efect, dar pe termen scurt.

Doctorul Jack Newman, cel care a scris Ghidul pentru alaptare, susține că oferirea de enzime pancreatice mamei copilului cu colici ar ajuta la digestia proteinelor consumate de mamă, și astfel ele nu afectează sugarul. Pentru doze și efecte, mai este nevoie de timp și studii.

Etichete: